hur tänker jag

Det finns många idag som lär ut löpteknik och som vill få dig att bli både snabbare och prestera mer. Att få dig att gå ner i vikt och bli starkare.

För mig spelar det ingen roll om du elit-satsar eller är vardagsmotionär eller aldrig någonsin tränat överhuvudtaget förut. För mig så är det viktigt att jag kan ge dig ny förståelse, kunskap och motivation om din kropp som kan leda dig till att få till den förändring som du är ute efter just hos dig. Sen om det innebär att du vill bli smärtfri, snabbare, starkare, lugnare, piggare eller vad just du är ute efter, det spelar inte så stor roll.

Det jag lär ut grundar sig alltid i hur människan egentligen är tänkt att fungera, hur evolutionen har skapat oss och i vilken miljö som det är tänkt att vi ska vistas i. Jag vill få dig att komma tillbaka till en naturlig människa så mycket som möjligt, med ett naturligt rörelsemönster och ett naturligt tankesätt, istället för ett normalt.

Hela kroppen hänger ihop. Har du ont i en specifik kroppsdel så är det inte säkert att det är just där orsaken sitter. Det finns en del delar som hänger ihop och som påverkar sådan saker som såsom rörelsemönster, hållning, fötter, hjärta och hjärna.

En del undrar varför de får ont i kroppen efter att de sprungit några kilometer. Du kan lära dig att springa så att du bygger din kropp för varje steg istället för att du bryter ner den.

MIN METOD

RÖRELSEMÖNSTER: Hur rör du dig, sitter du mycket stilla, hänger du på ena höften, hur rör du dig i din vardag? Hur går du? Hur ser ditt löpsteg ut?

HÅLLNING: Har du gamnacke, spänner det över skulderbladen, hur mår ländrygg, bäcken och höftböjaren? Ont i ryggen, axlar, knän och höfter?

FÖTTER: Hur mår dina fötter, kan du vicka och spreta på tårna, vilka skor går du i, använder du ilägg? Hur ofta går du barfota?

HJÄRTAT: Hur känner du, vad vill du, hur mår du, andas du, följer du ditt hjärta? Lever du i nuet eller tänker du att du ska göra det sen?

HJÄRNA: Vilken inställning har du, är du stressad, känner press och krav, är det motivation eller prestation? Vilka mål sätter du upp, hur mycket påverkar just din personlighet de tankar och visioner du har.

Dessa fem nämnda hänger ihop som en helhet och om du vill må gott, komma igång, prestera bättre m.m. så underlättar det om alla bitar finns på plats.
Alla delar tillsammans har betydelse för om du bygger din kropp starkare vid varje steg du tar, hur din kropp mår och därmed också hur du mår.

Naturen

Vår jord består av natur och vatten. Naturen är vårt naturliga vistelserum, därför läker vi och mår så bra när vi vistas i naturen. Naturen är otroligt viktig för oss, oavsett om vi bor i stan eller på landet.

Det sägs att vi kan uppfatta flest nyanser av färgen grönt och att de organiska formerna som finns i naturen är sådant som stimulerar våra sinnen. Dofter och skogens ljud har lugnande effekter och både läker och stärker oss.

Att bara gå ut och lägga sig under några granar eller sätta sig på en stubbe är läkande nog. Ibland är det precis vad man klarar av, då är det man ska göra.

Ibland kanske man har lite mer energi, att susa fram mellan träden så som moder jord har skapat oss, gör oss starkare—både kroppsligt och mentalt.

Känslan

Hur mår du? Hur lever du ditt liv? Lever du i din dröm eller känner du dig vilsen och vet varken ut eller in. Ibland rullar livet på och man hinner eller kan inte reflektera över det så mycket. Men så ibland måste man, blir tvingad, eller bara inser att man måste stanna upp.

Hur ofta känner du efter hur din kropp mår? Hur du andas ? Hur du går? Hur känns det när fötterna landar mot marken? Lever du i nuet, njuter av dagen och tar tillfället i akt?

Har du provat gå barfota på mossa eller på en upptrampad stig? Klättrat på ett omkullfallet träd, gått så nära vattenlinjen som det går längs havet eller bara stannat till vid en bäck i skogen och bara lyssnat?

I dagens, många gånger stressiga, samhälle behöver vi stanna upp, tänka efter och reflektera, detta lugnar både kropp, själ och hjärna.

Rörelse

Vi människor är gjorda för rörelse. Föra att gå, springa, hoppa, klättra, simma, bygga lyfta m.m. Naturligt. Idag kallas det oftast för att TRÄNA.

Dessutom är vi gjorda för att röra oss i naturen. På ett underlag som är mjukt, ojämnt och oregelbundet.

Idag sitter vi mer stilla än någonsin och är mer inne än ute och rör oss oftast på platt och hårt underlag, såsom asfalt och golv. Alla dessa faktorer påverkar vårt rörelsemönster.

Vårt sätt att röra oss idag handlar ofta om att vi ska prestera något, att vi ska jaga något, som att bli snabbare, starkare, smalare. Vi köper kläder och utrustning som ska hjälpa och fixa oss, så att vi blir starkare, rakare, smalare och snabbare. Vi behöver hitta tillbaka till mer naturlig rörelse för att kunna läka kroppen på djupet.

Kroppen

Vår kropp är den enda vi har! Det gäller att vi tar hand om den väl. Vi har en kropp som vill och behöver vara i rörelse på ett naturligt sätt, för att kunna fungera optimalt.

Kroppen skickar ständigt ut signaler till oss i form av smärtor och krämpor av olika slag om den inte mår bra. Det gäller att vi lyssnar på den.

En naturlig kropp, som rör sig på ett naturligt sätt, där hela kroppen får jobba i ett samspel med allt ifrån muskler, senor, leder, hjärta och hjärna då läker vi och bygger upp oss vid varje steg vi tar istället för att vi bryter ner oss.

Men detta kräver att vi låter våra fötter få det utrymme och underlag som gör att de kan arbeta naturligt samt att våra kroppar i helhet får det utrymme och den omsorg som den behöver för att kunna fungera naturligt.

Träning

Rörelsemönster, hållning, löpteknik och barfotaträning. 

Vill du få koll och förbättra din löpteknik, har du löparrelaterade skador eller har du ilägg i skorna som du vill bli av med? Bli motiverad och inspirerad att komma igång med löpträning i naturen.

Hur går det till: Filmning och videoanalys och feedback av nuvarande rörelsemönster. Träning barfota med olika övningar, både Postrurala och olika fotövningar som återfår din naturliga hållning samt rörelsemönster.

Viktigt att känna till: All träning sker utomhus. Klä dig varmt och oömma kläder. Det kan hända att du kommer bli både blöt och smutsig.

Tid: 60-80 min
Pris: 750kr/person/gång (rabatt om ni är flera som bokar tillsammans)
Kan bokas för 1-4 personer som känner varandra

Föreläsning ”Människan – din naturliga kropp”

En föreläsning om kroppen, om hur den är tänkt att fungera och vad som är naturligt för oss kontra det som är normalt.

Hur använder vi våra kroppar idag? Har vi ofta ont någonstans? Hur påverkar vårt vardagsliv våra kroppar?

Varför ska vi träna eller räcker det med att "röra på sig". 

Föreläsningen anpassas efter era önskemål och kan varvas med praktiska övningar inne eller utomhus.

Tid: Anpassas efter önskemål
Pris: Offert

 

kontakta mig

E-post: mariawelin.trail@gmail.com

Vart i landet: Göteborg

Copyright Maria Welin